Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Escenes dels Pessebres Vivents: El Paper d'Herodes
Escenes dels Pessebres Vivents: El Paper d'Herodes

 

La Matança dels Innocents té un antecedent directe: els egipcis van ordenar matar els nens jueus i van forçar la família de Moisés a amagar-ho al riu. El protagonista de la matança va ser Herodes, Herodes el Gran, membre d’una família idumea i fidel aliat de Roma. Era un cabdill cruel, segons els historiadors, que es caracteritzava per aniquilar els seus enemics. I Jesús, nascut per ser el Rei dels Jueus, era -sens dubte- el seu arxienemic.

La tradició explica que els Reis Mags, una vegada arriben a la ciutat, presenten el seu respecte a Herodes i aquest els demana que l’informin de la seva ubicació per presentar, també, els seus respectes al nen acabat de néixer. Però els Reis Mags no en van fer cas. Herodes es va sentir traït i va idear matar tot nen menor de 2 anys nascut a Betlem i les poblacions del voltant.

Aquest episodi ha arribat als nostres dies com la Matança dels Innocents o els primers màrtirs i alguns dels nostres pessebres recreen aquesta escena en la seva representació.
De fet, forma part de la fugida de Josep, Maria i el Nen a Egipte, avisats per un àngel que els demana que es quedin allí fins que tornessin a contactar.

Pessebre Vivent de Manresa
El palau d’Herodes se situa a l’era de Cal Ti, la quarta casa de pagès del Poal, junt amb el campament romà, el Palau del Governador, el Temple, l'empadronament, el recaptador d'impostos i la casa de Maria i Josep. No s’hi mostra l’escena de la matança.

 

 

Pessebre Vivent de Viladecans
A Viladecans el seu recorregut mostra l'Anunciació a Maria, la Casa de Josep, l’Edicte, la Visita de Maria a Elisabet, la Cerca de posada, l’Anunciació als Pastors, el Palau d’Herodes i els Reis Mags seguint l’Estrella cap el portal de Betlem.


Joanetes i Sant Feliu de Llobregat
Del Pessebre Vivent de Joanetes, destaquem les escenes del mercat de Jerusalem dins del qual hi ha representades les del Palau d'Herodes, on els visitants hi poden interaccionar, o la de l'arribada dels Reis Mags. 


Al Pessebre Vivent de Sant Feliu de Llobregat, també hi ha l’escena dels Mags al Palau d’Herodes. El capdill els diu que vagin a mostrar-se davant el nou nat i que després els mostri el lloc per anar a honorar-lo… Els visitants, com que l’escena està molt a prop, també interaccionen amb el Herodes.

Pessebre Vivent de Peralada
El seu recorregut s’ordena cronològicament per escenes, des dels Esposoris de la Verge fins a Herodes i la matança dels innocents, i així recrear la vida, gran i senzilla del moment bíblic del que fou el primer Nadal de la història.

Pessebre Vivent del Bages a les Torres de Fals
Aquest pessebre representa diferents quadres en aquesta escena. Primer l’Orgia d’Herodes, els Mags d’Orient, la Fugida d’Egipte i, per últim, la Matança dels Innocents, són quadres que es veuen a certa distància, d’impacte i perfectament coordinats amb guió, so i llum. La imaginació de cadascú i sobretot la dels infants, pot interpretar la versemblança dels fets.
 




Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència