Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Els Pessebres Vivents de Catalunya arriben als 130.000 visitants i es consoliden com a referent turístic al territori
Els Pessebres Vivents de Catalunya arriben als 130.000 visitants i es consoliden com a referent turístic al territori

 

La temporada de pessebres vivents va arrencar el passat 6 de desembre de 2019 i va finalitzar el passat diumenge 12 de gener. Des d'aleshores, més de 129.400 persones han visitat alguna de les representacions dels 48 pessebres que formen part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, superant totes les expectatives. Durant la temporada 2019-2020 s'ha produït un increment del 8,9% respecte de l'anterior, en què van visitar els pessebres un total de 118.806 persones.

Novetats de la temporada 2019-2020

La principal novetat es troba en l'increment de pessebres que van passar a formar part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya. Durant la passada assemblea de la federació a l'abril de 2019, es van adherir sis poblacions amb entitats que feien pessebres vivents:  Maçanet de la Selva, Sant Martí de Llémena i Calonge (Girona); les de Món Sant Benet i Cànoves (Barcelona) i Salou (Tarragona) fent que el nombre d'entitats passés de 42 a 48.

Altra novetat és l'actualització d'escenes incorporant personatges del Nou Testament o bé de l'actualitat diària, com ha estat el cas de Linyola amb la substitució dels personatges dels diables per jutges del Suprem o la recuperació d'escenes incorporant oficis tradicionals de Catalunya, com a Maçanet, a Calonge o a Premià de Dalt. De fet el Pessebre Vivent de la Masia de Castelló, un dels més visitats, recupera oficis antics com  Sant Guim de la Plana, que incorpora la denominació Pessebres dels Oficis Perduts.

L'ampliació de dies de representacions també ha estat part de l'èxit d'assistència, fet que s'ha donat en pessebres com a Vila-sacra o l'Espluga de Francolí.

La compra d'entrades per internet ha estat enguany de rècord amb prop de 12.000 títols venuts online a www.pessebresvivents.cat i a través de l'APP. Si l'any passat es van vendre 6.000 entrades mitjançant el suport digital, enguany aquesta xifra s'ha duplicat arriban a la inesperada xifra d'11.979 tíquets.

Però sens dubte, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya creu que "la novetat més important és que hem format pinya i hem actuat amb una única veu. Com una veritable federació", assenyala Jordi Filella, president de l'entitat.  "La unió d'interessos i territori ens ha fet una activitat tradicional atractiva per a les famílies que ens han visitat i, en alguns cops, desbordat les entrades als pessebres vivents". 

A Catalunya, tenim documents que acrediten aquesta pràctica des del segle XIV, tot i que no va ser fins el 1956 que es va organitzar el primer pessebre vivent modern a Andorra. Avui, gairebé totes les poblacions organitzen el seu propi pessebre vivent, amb particularitats pròpies que els fan singulars", explica Jordi Filella. "Com a federació tenim una única veu, tenim un mateix objectiu i som més forts de cara a l'administració. Tot i axí, cada pessebre manté la seva personalitat".

Els pessebres vivents, com a eina de difusió del patrimoni cultural i activació econòmica del territori

La Federació  de Pessebres Vivents de Catalunya és una entitat formada per 48 associacions que tenen com a objectiu comú la conservació i coneixement del patrimoni cultural i dels entorns medievals i paisatgístics on es fan els pessebres vivents arreu de Catalunya. El passat 6 de desembre es commemorava el primer aniversari de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, després de més de 28 anys d'existència de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya. En 2020, es commemora el 29è aniversari de la Coordinadora.
Enguany les 48 poblacions d'arreu de Catalunya han mostrat el millor de la cultura popular amb pessebres en viu que representen diferents escenes del naixement de Jesús en entorns naturals i medievals com a estat els pessebres de Santa PauBrunyola de la CerdanyaBàscara o Món Sant Benet.

Les poblacions amb pessebres han vist incrementat l'economia local amb l'augment de visitants, afavorint sectors com la restauració o l'oci.

Espluga de Francolí, iniciativa  solidària

Una de les iniciatives més solidàries ha estat la de l'Espluga de Francolí, que ha destinat a la Riuada Solidària la part de beneficis socials que cada any es lliuren a una causa benèfica. Des del primer moment, el Pessebre Vivent s'ha sentit compromès amb les causes de necessitat social, i per això, després dels aiguats del 22 d'octubre es va prendre aquesta decisió. 

Activitats de promoció de la tradició: VII Mostra de Pessebres Vivents al Poble Espanyol i representació a l'Abadia de Montserrat 

Dintre de les activitats de promoció per part de la Federació, en aquesta temporada els pessebres de JesúsMartorelles i Sant Feliu de Llobregat han participat el 6, 7 i 8 de desembre a la VII Mostra de Pessebres Vivents del Poble Espanyol. 
Per altra banda, el 22 de desembre, el Pessebre Vivent de Sant Feliu de Llobregat es va traslladar a l'Abadia de Montserrat, amb una doble representació en una jornada de força vent. La representació va constar de deu escenes que recullen el text principalment del Nou Testament, interpretat per actors i actrius de diferents generacions amb força èxit de públic.

Enguany, i malgrat les inclemències meteorològiques, només s'ha hagut d'anul·lar el Pessebre Vivent de Breda, a causa de l'activació durant el mes de desembre del Pla Vencat per fortes ratxes de vent en algunes comarques de Catalunya.




Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència