La temporada de pessebres vivents va arrencar el passat 6 de desembre de 2019 i va finalitzar el passat diumenge 12 de gener. Des d'aleshores, més de 129.400 persones han visitat alguna de les representacions dels 48 pessebres que formen part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, superant totes les expectatives. Durant la temporada 2019-2020 s'ha produït un increment del 8,9% respecte de l'anterior, en què van visitar els pessebres un total de 118.806 persones.
Novetats de la temporada 2019-2020
La principal novetat es troba en l'increment de pessebres que van passar a formar part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya. Durant la passada assemblea de la federació a l'abril de 2019, es van adherir sis poblacions amb entitats que feien pessebres vivents: Maçanet de la Selva, Sant Martí de Llémena i Calonge (Girona); les de Món Sant Benet i Cànoves (Barcelona) i Salou (Tarragona) fent que el nombre d'entitats passés de 42 a 48.
Altra novetat és l'actualització d'escenes incorporant personatges del Nou Testament o bé de l'actualitat diària, com ha estat el cas de Linyola amb la substitució dels personatges dels diables per jutges del Suprem o la recuperació d'escenes incorporant oficis tradicionals de Catalunya, com a Maçanet, a Calonge o a Premià de Dalt. De fet el Pessebre Vivent de la Masia de Castelló, un dels més visitats, recupera oficis antics com Sant Guim de la Plana, que incorpora la denominació Pessebres dels Oficis Perduts. L'ampliació de dies de representacions també ha estat part de l'èxit d'assistència, fet que s'ha donat en pessebres com a Vila-sacra o l'Espluga de Francolí.
La compra d'entrades per internet ha estat enguany de rècord amb prop de 12.000 títols venuts online a www.pessebresvivents.cat i a través de l'APP. Si l'any passat es van vendre 6.000 entrades mitjançant el suport digital, enguany aquesta xifra s'ha duplicat arriban a la inesperada xifra d'11.979 tíquets. Però sens dubte, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya creu que "la novetat més important és que hem format pinya i hem actuat amb una única veu. Com una veritable federació", assenyala Jordi Filella, president de l'entitat. "La unió d'interessos i territori ens ha fet una activitat tradicional atractiva per a les famílies que ens han visitat i, en alguns cops, desbordat les entrades als pessebres vivents". A Catalunya, tenim documents que acrediten aquesta pràctica des del segle XIV, tot i que no va ser fins el 1956 que es va organitzar el primer pessebre vivent modern a Andorra. Avui, gairebé totes les poblacions organitzen el seu propi pessebre vivent, amb particularitats pròpies que els fan singulars", explica Jordi Filella. "Com a federació tenim una única veu, tenim un mateix objectiu i som més forts de cara a l'administració. Tot i axí, cada pessebre manté la seva personalitat".
Els pessebres vivents, com a eina de difusió del patrimoni cultural i activació econòmica del territori
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya és una entitat formada per 48 associacions que tenen com a objectiu comú la conservació i coneixement del patrimoni cultural i dels entorns medievals i paisatgístics on es fan els pessebres vivents arreu de Catalunya. El passat 6 de desembre es commemorava el primer aniversari de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, després de més de 28 anys d'existència de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya. En 2020, es commemora el 29è aniversari de la Coordinadora. Enguany les 48 poblacions d'arreu de Catalunya han mostrat el millor de la cultura popular amb pessebres en viu que representen diferents escenes del naixement de Jesús en entorns naturals i medievals com a estat els pessebres de Santa Pau, Brunyola de la Cerdanya, Bàscara o Món Sant Benet. Les poblacions amb pessebres han vist incrementat l'economia local amb l'augment de visitants, afavorint sectors com la restauració o l'oci.
Espluga de Francolí, iniciativa solidària
Una de les iniciatives més solidàries ha estat la de l'Espluga de Francolí, que ha destinat a la Riuada Solidària la part de beneficis socials que cada any es lliuren a una causa benèfica. Des del primer moment, el Pessebre Vivent s'ha sentit compromès amb les causes de necessitat social, i per això, després dels aiguats del 22 d'octubre es va prendre aquesta decisió.
Activitats de promoció de la tradició: VII Mostra de Pessebres Vivents al Poble Espanyol i representació a l'Abadia de Montserrat Dintre de les activitats de promoció per part de la Federació, en aquesta temporada els pessebres de Jesús, Martorelles i Sant Feliu de Llobregat han participat el 6, 7 i 8 de desembre a la VII Mostra de Pessebres Vivents del Poble Espanyol. Per altra banda, el 22 de desembre, el Pessebre Vivent de Sant Feliu de Llobregat es va traslladar a l'Abadia de Montserrat, amb una doble representació en una jornada de força vent. La representació va constar de deu escenes que recullen el text principalment del Nou Testament, interpretat per actors i actrius de diferents generacions amb força èxit de públic.
Enguany, i malgrat les inclemències meteorològiques, només s'ha hagut d'anul·lar el Pessebre Vivent de Breda, a causa de l'activació durant el mes de desembre del Pla Vencat per fortes ratxes de vent en algunes comarques de Catalunya.