Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Les escenes dels Pessebres Vivents. Els romans: l'edicte i l'empadronament
Les escenes dels Pessebres Vivents. Els romans: l'edicte i l'empadronament

August va desenvolupar una extensa xarxa de camins que comptaven amb un sistema oficial de missatgeria i la creació d'un exèrcit estable: la Guàrdia Pretoriana, que mantenien l'ordre a les ciutats pertanyents a l'Imperi. I és aquesta Guàrdia Pretoriana la que figura als nostres Pessebres Vivents.

Un dels pessebres en què els romans estan molt presents, és el Pessebre Vivent de Castell d’Aro. Amb més de 400 figurants les seves representacions se situen al voltant de la Masia de Can Sitja i ofereix més d’una cinquantena de quadres.

Però pocs Pessebres fan que la Guàrdia Pretoriana sigui protagonista del cartell. Aquest és el cas del Pessebre Vivent de Vilavenut en la temporada passada, un pessebre vivent estàtic que es representa dins del poble i que, com a fet curiós, podem destacar que la figura del caganer és des dels seus inicis la mateixa persona.

 

Armats de Manresa y Espluga. Disciplina estricta

Però tornant a les escenes de romans del nostres pessebres, a Manresa també són protagonistes. De fet, aquest pessebre, que compta amb un recorregut de 30 escenes i participen més de 200 persones i un nodrit grup d’animals, també destaca el campament romà o castrum, en llatí, representat pels Armats de Manresa, a l’era de la casa de pagès de Cal Ti, al costat del Pont Llarg (Aqüeducte que dóna nom al Pessebre). Sabíeu que els campaments romans eren construïts quan les tropes finalitzaven les marxes diàries i els destruïen quan deixaven el lloc? La construcció d’un campament romà seguia un ordre i una disciplina molt estricte; es construïen seguint el model de les ciutats, amb carrers i places i hi havien soldats especialitzats en la construcció de campaments.

Un altre exemple de presència de les escenes de romans és el de l'Espluga de Francolí que va introduir es va introduir l'escena de l'empadronament l'any 2013 aprofitant el vestuari dels Armats de l'Espluga recuperats l'any 2009. El 2019 es va incorporar per primer cop la tenda del preferecte, en aquest cas amb vestuari propi amb robes nobles i passamaneria. L'escena es basa en el Cens de Quirí celebrat a la Judea en època de Cèsar August per recaptar impostos de béns i propietats. 

L'empadronament i l'Edicte

Al Pessebre Vivent Parlat de Les Gunyoles d’Avinyonet els soldats romans surten a la segona escena, anomenada l’Edicte d’empadronament on, enmig d’una escena quotidiana en el mercat, arriben els soldats romans i anuncien a la població que s’han d’anar a empadronar a la ciutat o poble d’on siguin originaris. Els donen tres llunes per complir l’edicte, sinó seran castigats amb la pena de 40 sots. Després d’aquests actes la població s’altera i Josep i Maria decideixen anar cap a Betlem per empadronar-se. D’aquesta manera marca el desplaçament que realitzen Josep i Maria per acabar donant a llum a Jesús en una cova.

El Pessebre Vivent de la Pobla de Lillet també té escenes de romans i coincideixen amb l’Espluga de Francolí: l’escena de l’empadronament. El quadre és representat pel rei Herodes, Sant Josep, la Verge Maria i quadre soldats romans vestits d’escuts, llances, casc, banderes i estendards, escena que es representa a la façana principal de l'església parroquial.

El Pessebre Vivent de Viladecans també contempla els romans. Es tracta del que a Viladecans anomenen "L'Edicte", on els romans apareixen per anunciar als jueus que han d'anar a empadronar-se al poble d'on provenen per ordre de l'emperador romà.

Els Pessebres Vivents no només són una part molt significativa del Nadal, sinó que també ens aporten informació sobre com vivien els habitants de Judea, dels oficis, dels empadronaments… petites escenes ens ajuden a situar-nos en una època, fent un repàs a la història real emmarcada en un naixement que va canviar el curs de la humanitat.

A Brunyola… també es representen les escenes de romans, amb escenes molt espectaculars.
Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència