Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Les escenes dels Pessebres Vivents: Els romans, l’empadronament i l’estable
Les escenes dels Pessebres Vivents: Els romans, l’empadronament i l’estable

Avui continuem amb les escenes dels nostres Pessebres Vivents. Els romans son uns dels protagonistes i els guies del Pessebre Vivent de Martorelles, una representació hebrea i romana, que gaudeix de l’interès dels visitants que, a l’entrada tenen l’alicient del caldo Aneto i, a la sortida, pa torrat, all, oli i vi.


El Pessebre Vivent de Cànoves escenifica totes les escenes, bíbliques i tradicionals catalanes en un entorn impressionantment bonic. La visita de l’arcàngel Gabriel a Maria i el naixement de Jesús són els elements que vertebren les escenes de Cànoves, on el visitant pot passejar per les escenes i interactuar amb els actors.

Els Sukot

El Pessebre Vivent de Salou, que va formar part de la Federació en 2019, també posa èmfasi en aquestes escenes. Es tracta d’un dels pessebres més joves però que treballa molt bé la fidelitat de les escenes al temps del segle I.


És important per a aquest pessebre els materials utilitzats. “Durant aquest mes, entre el poble hebreu, era típica la construcció, d'una mena de Sukot o cabanes, que simbolitzaven la redempció de poble mitjançant l'arribada del Messies (Jesús)”, ens comenta Laura Rísquez, presidenta de l’Associació Arrels al Cel, l’entitat que organitza el Pessebre Vivent. 


Aquestes construccions “eren fetes per a ser habitades per set dies i de materials fràgils i provisionals que simbolitzaven la fragilitat de la vida humana i el fet de ser ‘passatgers’ d'aquest món. Es lligaven canyes, amb cordes, per crear l'estructura de base i es tanquen parets i sostre amb branques de palmera. La idea de tenir palmeres al sostre, era per veure l'arribada de Jesús.
 

Empadronament: Els escribes


El sofer o soferim escribes, feien còpies de la Torà i tot tipus de documents, en temps bíblics. Usaven una ploma d'ànec, oca, gall dindi, etc., d'un color fosc per les lletres ordinàries i una blanca quan escrivien el nom de HaShem (Déu). Si s'equivocaven en la còpia d'algun fragment de la Torà, no poden esborrar la falta, sinó rebutjar tot el manuscrit i enterrar-lo, perquè fos la mateixa terra qui ho destruís. Cada vegada que escrivien el nom del Creador, feien una benedicció.

 

 El Pessebre Vivent dels Estels, el pessebre de pedra seca


L’escena del naixement va ser construït per voluntaris el novembre i desembre de 2017. El solar va ser una donació, i els materials es van pagar amb les entrades del pessebre.
L’arcada de pedra va ser construïda per un voluntari del pessebre, l’Antònio de Capçanes, que és un mestre treballant la pedra seca: són blocs de pedra, picats pels voluntaris, i fent una mitja arcada de 2,5 metres.
Les teules antigues són una donació del Sr. Nicolás Porcel, recuperades de la seva masia.
 
Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència