Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


L'anunciació. Una de les escenes més importants dels Pessebres Vivents
L'anunciació. Una de les escenes més importants dels Pessebres Vivents

L'Anunciació és, per al cristianisme, l'aparició de l'Arcàngel Gabriel per anunciar a la Verge Maria que seria mare de Jesús. És a dir, que l’Anunciació es va produir, més o menys, cap el 25 de març. Sabeu que a Natzaret, la basílica de l'Anunciació s’erigeix al lloc on, segons la tradició cristiana, es va produir l'esdeveniment?

Al llarg dels segles, l’art se n’ha fet ressò de l’escena de l’Anunciació (Fra Angelico, Boticelli, Da Vinci o Donatello, per mencionar només els artistes més coneguts), però i els nostres Pessebres Vivents… com recullen l’Anunciació i com incorporen aquesta escena a la seva representació?

Pessebre Vivent i Parlat de Les Gunyoles del Penedès
“L’Anunciació a Maria, que és el que nosaltres interpretem, és quan s’apareix l’àngel a Maria i l’hi anuncia que tindrà un fill de l’Esperit Sant, que es dirà de nom Jesús. Que l’esperit vindrà damunt seu i l’altíssim el cobrirà amb la seva ombra i que serà fill de Déu”, explica Meritxell Miret del Pessebre Vivent. 
En aquesta escena i per indicar més seguretat l’àngel exposa a Maria el cas de la seva cosina, Elisabet, que era considerada estèril i esperava un fill. En l’escena de Les Gunyoles, “primer Maria dubta, però després de l’explicació de l’àngel ella accepta, com a esclava del senyor, que es faci la seva paraula”. En aquest Pessebre Vivent “no es fa referència a Josep”. 

 

Escenes de l’Anunciació a Les Gunyoles del Penedès

 

Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí

A l'Espluga de Francolí l'escena de l'Anunciació a Maria s'ha representat de múltiples formes, recreant la casa de la verge a Natzaret. “Als anys 60 i 70 a la Cova de la Font Major es feia una aparició de l'àngel acompanyada d'un text poètic de Mn. Ramon Muntanyola. A la versió actual estàtica, la verge apareix acompanyada de la figura de l'àngel blanc, habitualment en forma femenina i de peu dret. Maria apareix cosint o recentment, dreta, amb la mà al ventre” ens expliquen des del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí.

 

 

Escena de l’Anunciació, una imatge d’Albert Griñó


Pessebre Vivent de Salou

L’escena de l'Anunciació es fa, al Pessebre Vivent de Salou,, des de la perspectiva hebrea, “ja que busquem les arrels de la nostra Fe”, explica Laura Rísquez, presidenta de Pessebres Vivents de Salou.  Quan l'àngel diu: "Yosef fill de David, no tinguis por"; el tranquil·litza perquè Yosef sabia que d'aquest embaràs vindria el Messies, perquè tot el que estava succeint, estava sent dirigit per L'Etern, complint-se la senyal del profeta. Yosef no va complir amb la segona part de la cerimònia fins que va néixer Jesus, així dóna a entendre que primer són els plans de l'Etern i després els humans.
Quan l'àngel saluda María ho fa amb: SHALOM plena de gràcia, és una salutació hebrea molt antiga, per a tots els justos. Quan li diu que el poder de l'Altíssim la cobriria amb la seva ombra, fa servir una paraula (tzel - צֵל -) que també significa "et cobrirà amb les seves ales" és una expressió per indicar que tindria una protecció especial.

 

 

Pessebre Vivent de Pont Llarg Manresa

L’escena de l'Anunciació i dels pastors a Manresa s'utilitza les eines digitals per representar a l'àngel. També el somni de Josep compta amb un àngel que apareix en escena mitjançant una imatge digitalitzada, desde l'edició de 2018.

 

 

 

Pessebre Vivent Cànoves

 

L’anunciació és l’única escena Pessebre Vivent  de Cànoves que és parlada. S’anuncia el naixement i també es dona la benvinguda al pessebre i “s‘aprofita per anunciar als visitants que aquesta és l’única escena parlada, per evitar que es parin a cada escena esperant a que la gent parli”, explica Judit Graus. "És la primera escena que troben els visitants un cop han pagat l’entrada".

 
Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència