Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Escenes dels Pessebres Vivents: La cerca de posada
Escenes dels Pessebres Vivents: La cerca de posada

 


La tradició diu que Josep i Maria van haver de buscar un lloc fora de la ciutat perquè no hi havia lloc a la posada. Maria va donar a llum al seu fill en una cova de pastors, amb un mul i una vaca com testimonis del naixement de Jesús. La paraula que utilitza el text original per referir-se a posada és kataluma que, traduïda, vol dir “habitació de convidats”. No hi havia lloc perquè tothom havia anat a empadronar-se, com ja hem escrit anteriorment. 

Una pregunta que ens fem: si Josep provenia de Betlem, no tenia familiars que els allotgessin? Bé, potser la resposta donaria prou joc  per a una altra publicació. Però, tornem a la posada. Què va passar amb Josep i Maria? Ens ho expliquen els Pessebres Vivents de Salou, Les Gunyoles i Manresa.

 

Pessebre Vivent de Salou

Josep i Maria, en un estat avançat d'embaràs, han d'anar al cens obligat per Roma, al lloc on van néixer, a Betlem de Judea. Surten de Natzaret on vivien, a la regió de Galilea.
Sabíeu que Betlem en hebreu vol dir “Casa del Pa”? “Quan van arribar, van buscar una posada per a viatgers, típica de la zona, però estava tot ocupat a causa de la gran afluència de gent vinguda de lluny per al cens. Ells no podrien anar molt ràpid a causa de l'embaràs i molts s'avançarien a prendre allotjament”. explica Laura Rísquez del Pessebre Vivent de Salou. “Només van poder trobar una Suka o cabana construïda especialment en aquesta època de l'any, per recordar a tots els israelites la seva sortida d'Egipte i acampada al desert”.


Des del Pessebre Vivent de Salou ens expliquen una curiositat. “Totes les dones que han fet de Maria en els nostres 5 anys de representacions, estaven embarassades o bé van quedar-ne després. En la imatge que il·lustra aquesta informació, la nostra Maria estava realment embarassada de gairebé 9 mesos, va donar a llum unes setmanes després”.

 

Pessebre Vivent i Parlat de Les Gunyoles del Penedès

La versió de l’escena del Pessebre Vivent Parlat de Les Gunyoles apunta, fins i tot, a conèixer el nom de l’hostaler, Ismael, “que es queixa dels impostos dels romans, que els ofeguen”, explica Meritxell Miret. “Però un cop aquests marxen, l’hostaler sent que una noia cega plora per la mort de la seva mare, una mare amb la qual s’havia casat”. 

Miret apunta que “Josep i Maria es presenten buscant habitació i Josep diu a l’hostaler que no pot pagar res, i que l’únic que els pot oferir Josep són les seves mans de treballador i l’agraïment etern”. L’hostaler no accepta la proposta i la pobre noia cega s’ofereix a pagar l’estada. L’hostaler no l’accepta i Josep “decideix marxar". 

L’escena de Les Gunyoles se centra ara en l’hostaler. “La seva bossa de monedes s’omple de sang i acusa la noia cega. Però, de sobte, l’hostaler cau al terra fulminat, mentre la noia cega, recupera la visió tot dient que el Mesies ha visitat Betlem. És un miracle’”.
 

 

 

 

 Pessebre Vivent del Pont Llarg

Manresa també escenifica la cerca de posada dins el seu Pessebre Vivent del Pont Llarg, al costat de l'aqüeducte medieval. És una de les escenes teatralitzades amb text que hi ha al llarg del Pessebre. En aquesta, Josep demana posada a l’hostaler, que el tracta amb despreci, a l’igual que els que allà hi ha, i el fa fora de l’hostal amb paraules airades: “Aquí no acceptem als galileus i menys si són pobres”. Els ofereix un paller mig enrunat que hi ha prop de l’hostal per a poder-se aixoplugar. Josep i Maria s’allunyen de l’hostal, capcots i amb pesar, sentint la mofa dels hostalers i comensals, direcció cap al paller perquè ja és massa tard per buscar altre aixopluc.

 

 

 

 

 

 

Pessebre Vivent Espluga de Francolí

 

A l'Espluga de Francolí, l'any passat va renovar-se l'escena de 'Buscant hostatge', representada originalment en la primera etapa (anys 60-70) a l'interior de la Cova de la Font Major. Actualment s'aposta per una escena inmersiva, en què l'espectador acedeix a l'interior de l'Hostal de Betlem per la cuina i surt per la porta principal, on l'hostalera està conversant -de forma estàtica- amb Josep i Maria, que són a l'exterior amb el ruc. L'espectador ha de travessar l'escena pel mig dels personatges, trencant la conversa entre la mirada de Josep i l'hostalera, fet que genera una situació d'incomoditat al visitant. Maria resta immobil, de peu dret, agafant-se la panxa embarassada. 

 

 


 




Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència