Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Escenes dels Pessebres Vivents: El Naixement
Escenes dels Pessebres Vivents: El Naixement

 

Josep i Maria busquen un lloc on passar la nit. Maria està a punt de donar a llum. Ningú no els dona refugi, tots els hostals són plens... només hi ha lloc en un petit pessebre, a Betlem. Al cel, un estel assenyala el lloc. Està a punt de néixer Jesús, el fill de Déu.


El primer calendari on consta el 25 de desembre com la festa del naixement de Jesús és de l’any 354. Els Evangelis de Lluc i Mateu mostren que Josep i Maria no estaven sols, i que més persones esperaven l’arribada del Messies, com els pastors  -que van ser els primers a rebre la Bona Notícia-, persones pobres i acollidores que de seguida van oferir el seu ajut i tot el que tenien; i fins i tot savis de van arribar de ben lluny per reconèixer a Jesús el Salvador. 

I així ens ho expliquen els nostres pessebres.

 

Els Prats dels Rei


“Als Prats de Rei el Naixement el situem a la Plaça Major. Construïm l'establia aprofitant les voltes de la plaça i amb elements naturals com fusta, palla, boixos... Tampoc no hi pot faltar una menjadora per al ruquet que, cada any, actua al nostre Pessebre. De vegades brama en plena actuació i, com que acostumem a tenir un nen Jesús "vivent"... entre l'ase i el nadó”. L'espectacle està servit!


 

 

Pessebre Vivent Espluga de Francolí

A l'Espluga de Francolí, terra de coves naturals (d'aquí el nom del poble: Splunca) el Naixement es representa en una balma natural de conglomerat sota l'antic castell, on es recrea un vell estable. Originalment, als anys 60 i 70, tot el Pessebre va representar-se a l'interior de la Cova de la Font Major, la 7a més llarga del món en conglomerat. Per representar el nen Jesús -és un pessebre estàtic- s'utilitza una reproducció d'extrema fidelitat del tipus baby clon. 
 

 

 

Pessebre Vivent Parlat de Le Gunyoles

L’escena s’inicia amb l’àngel situat sobre la cova que proclama que vinguin tots els homes de la terra i de tots els indrets perquè tots hi tenen cabuda. Josep i Maria mostren amb alegria el seu fill. Els pastors, després d’un llarg recorregut arriben a la cova i ofereixen tots els presents a l’infant. “De sobte, arriben els Reis Mags de l’orient fent les seves ofrenes: or, encens i mirra. L’escena finalitza amb l’àngel anunciant que s’escampi la bona nova i que tothom la conegui, que ha nascut el nen Jesús. I s’aprofita per desitjar a tothom un Bon Nadal”. 
 
Des de fa uns anys i sempre que és possible tenen un nen Jesús real. “I per fer que el moment encara sigui més especial intentem que la mare de l’infant sigui la persona que fa de Mare de Déu”. 

 

 


“El Naixement el podem trobar quasi al final del recorregut de tot el pessebre”, ens expliquen des del Pessebre, “on les diferents escenes ens porten allà, començant per l’anunciació a Maria continuant per la recerca d’un lloc on poden donar a llum, l’anunci als pastors i la preparació d’aquests per poder portar algun present a Jesús. El Naixement es produeix en una cova de pedra natural”. 
 
Pessebre Vivent de Bàscara

El Naixement del pessebre es troba a  “meitat del recorregut, en una cova natural al costat del riu Fluvià”, ens comenten des del Pessebre, en un paratge natural. “El nostre nen Jesús és una figura de guix i és la mateixa que es va començar a fer servir des de les primeres representacions”.

Pessebre Vivent de Manresa

 

A Manresa, al costat de l’aqüeducte del Pont Llarg, s’hi instal·la l’escena amb un decorat que imita les pedres del pont i que configura l’establia mig ensorrada amb el bou i la mula, molta palla i una menjadora, on es posa el nen Jesús. El nen sol ser representat per un nino de mida natural i molt ben imitat, menys quan n’ha nascut algun entre les famílies de figurants que participen en el Pessebre Vivent. Pastors i gent del poble, que es representa al costat, van a adorar, així com els mags de l’orient que estan acampats en una tenda molt a prop i que s’hi apropen en tres esplèndids cavalls precedits dels seus patges ajudants.

 




Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència