Teniu ganes de visitar algun pessebre vivent? Encara no teniu clar a quin anar? Doncs aquesta setmana uns en proposem 18! A continuació trobareu el llistat de poblacions que recuperen aquesta bonica tradició!
Bàscara (Alt Empordà) – Dies 19, 25, 26 de desembre 2021 i 1, 2 de gener 2022 Les representacions del pessebre vivent de Bàscara consten de dues parts clarament diferenciades: la introducció i les escenes plàstiques. La introducció té lloc a la plaça de l'Església i es tracta d'un espectacular preàmbul, canviant al llarg dels anys, on predomina el moviment i es procura que la llum, el so i els efectes especials tinguin un paper important. S'hi representen escenes relacionades sempre amb el Pessebre i durant les quals el públic no circula, espera aturat. Tot seguit, les escenes plàstiques se succeeixen en un llarg recorregut pel casc antic de Bàscara i per la riba dreta del riu Fluvià on els personatges, immòbils i amb vestimenta hebrea, representen el Naixement i transporten al públic a la vida de Palestina de fa 2000 anys.
Brunyola (La Selva) – Dies 19, 25, 26 desembre de 2021 i 1, 2 gener de 2022. El 1981 un grup de joves varen decidir que Brunyola era un escenari de pessebre i només hi faltaven les figures. D'això han passat 40 anys. Durant aquest temps i en diferents moments han fet de figurants més de 1000 persones, gent que ha tingut o té alguna vinculació amb el poble i que han fet de pagesos, pastors, romans, mercaders, reis, Sant Joseps, Maries, oficis i àngels. El vestuari del nostre pessebre vol recrear la Palestina de fa 2000 anys. Fem un pessebre amb moviment per tant recreen molts oficis perduts. Enguany torna el Pessebre
Castell d’Aro (Baix Empordà) - 18,19,25 i 26 de desembre de 2021 i 1, 2 de gener de 2022 Enguany Castell d’Aro celebra la 62a edició del seu pessebre. Un pessebre vivent en moviment i estàtic amb vestuari d'època i tradicional i música enregistrada que es representa des de 1959. Es representen escenes bíbliques, tradicionals i oficis. Visita al voltant d'una hora, amb un recorregut aproximat d'un quilòmetre i mig pel casc antic de Castell d'Aro i el barri de la Coma, declarats Bé Cultural d'Interès Nacional.
La Pobla de Montornès ( Tarragonès) - Dies 19, 25, 26 de desembre 2021 i dies 2 i 6 de gener de 2022 A la Pobla de Montornès, situat en el marc incomparable del turó on hi ha l’Ermita de la Mare de Deu de Montornès, a un kilòmetre escàs del nucli del poble i en una zona envoltada de vegetació, pins i garrofers, des de fa 45 anys que es celebra un del pessebre més antic del camp de Tarragona. Un combinació d’escenes bíbliques amb quadres de tradició popular catalana conformen aquest pessebre vivent en moviment i parlat. Una joia que convida a tothom que vagi a visitar-lo a gaudir d’un fantàstic espectacle nadalenc.
La Torreta ( Vallès Oriental) - 18 i 19 de desembre de 2021 El pessebre de La Torreta es representarà els dies 18 i 19 de desembre. És un pessebre en moviment i parlat amb vestuari d'època i música en directe que es representa des de 1996 i en què hi participen unes 180 persones, entre figurants, tècnics i guies. El pessebre té un recorregut per 7 escenes: Mercat solidari, Anunciació, El poble de Betlem, El brou, el palau d'Herodes, Les pastores i el Naixement. A cada escena es fa una petita representació i una interpretació musical, amb una durada aproximada d'una hora.
Les Gunyoles d’Avinyonet (Alt Penedès) – Dies 19, 25 i 26 de desembre de 2021 i 1, 2 i 9 de gener de 2022 El pessebre de Les Gunyoles d’Avinyonet és un pessebre en moviment i parlat amb vestuari d'època, tradicional i música enregistrada que es representa des de 1976. Una de les activitats culturals de més importància que es celebra al poble de forma ininterrompuda, exceptuant l'any passat per la crisi sanitària derivada de la COVID-19, des de fa 44 anys és el Pessebre Vivent Parlat. Si alguna cosa el distingeix de la resta de representacions nadalenques de pessebre vivents a Catalunya és el fet de ser una escenificació parlada: seria allò més proper a la representació d’uns pastorets a l’aire lliure.
Les Torres de Fals (Bages) – Dies 18, 19 i 26 de desembre de 2021 i 1, 2 i 6 de gener de 2022 Enguany Les Torres de Fals celebra la 43a EDICIÓ del Pessebre, que es va iniciar humilment el 1977 i ha anat creixent i millorant amb l'esforç dels seus integrants, fins a convertir-se en un referent dels espectacles nadalencs al Bages. Gaudiu de l'entorn incomparable de les Torres de Fals!
Premià de Dalt (Maresme) – Dies 18, 19 i 26 de desembre de 2021 i 1 i 2 de gener de 2022 Aquesta temporada El Pessebre Vivent de Premià de Dalt es representa els dies 18, 19 i 26 de desembre 2021 i els dies 1 i 2 de gener 2022; és un pessebre en moviment amb vestuari d'època i música enregistrada que es representa des de 1997. Durant una hora, les persones visitants es traslladen a Natzaret per a poder conviure una estona en viu amb centurions, mercaders, forners i lladres de l'època d'una manera única, propera i familiar. I en acabar, SSMM els Reis d'Orient recolliran les cartes dels infants!
Salou (Tarragonès) – Dies 18 i 19 desembre de 2021 Un altre dels pessebres del camp de Tarragona és el de Salou, que enguany celebra la sisena edició. Un pessebre vivent espectacular, amb la recreació del poble de Betlem del segle I, amb oficis antics, personatges, cases, vestuari, diàlegs, etc. Una de les seves singularitat, i que no veureu enlloc més, és la representació del naixement de Jesús amb format de musical. Més de 100 persones s’involucren cada any en aquest pessebre que cada any atreu a més gent.
Sant Feliu del Racó (Vallès Occidental) – Dies 19 i 26 de desembre de 2021 El pessebre de Sant Feliu del Racó és un pessebre en moviment amb vestuari d'època i música en directe i enregistrada que es representa des de 2010. Com és habitual, els visitants podran veure-hi la recreació de diverses escenes bíbliques al nucli antic de Sant Feliu, amb una setantena de pessebristes. També hi trobaran l’infern de diablets amb tota l’escenografia basada en els set pecats capitals.
Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) – Dies 18 i 19 de desembre 2021 El Pessebre Vivent Parlat Xarel·lo de Sant Jaume dels Domenys encetarà la seva setena edició els dies 18 i 19 de desembre. Aquest pessebre, que va néixer de la mà d’un grup de pioners format per joves d'entre 15 i 17 anys de l'Agrupament Escolta els Xarel•los va prendre la iniciativa de crear un Pessebre Vivent per tal de recaptar diners per poder pagar el seu viatge de final de curs. Actualment s’ha convertit en un pessebre consolidat que cada any aplega més de 100 actors que es posen a la pell dels personatges, per fer-nos reviure les costums i tradicions més antigues.
Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) – Dies 18 i 19 de desembre de 2021 El Pessebre de Sant Quintí de Mediona plasma a mida natural i en un entorn adient un dels pessebres vivents més reconeguts de Catalunya. Fragments de la vida quotidiana de la Palestina de fa 2000 anys escenificats en carrers i edificacions de regust medieval, per més de 200 quintinencs i quintinenques.
Tona (Osona) – Dies 19 de desembre de 2021 i 2 de gener de 2022 El pessebre de Tona arriba a la seva 50 edició! Aquest és un pessebre en moviment, parlat amb vestuari d'època i tradicional que es representa des de 1972 al paratge natural del Parc de les Feixetes, en un entorn espectacular als peus del Castell de Tona.
Viladecans (Baix Llobregat) – Dies 17, 18 i 19 de desembre de 2021 El Pessebre Vivent de Viladecans consta de 8 quadres que escenifiquen els fets del naixement de Jesús. L’espectacle es du a terme als Jardins de Magdalena Modolell (conegut com a Parc dels Ocellets, al costat de l'Ajuntament), carrer d'Àngel Guimerà, 1 de Viladecans. Els quadres que representem són: L'Anunciació a Maria Casa de Josep - Edicte Visita de Maria a Elisabet Buscant posada Anunciació als Pastors Palau d'Herodes Reis seguint l'Estrella Portal de Betlem Al finalitzar aquest últim quadre, hi ha la participació d’una Coral o Grup musical que canten Nadales, tancant així les representacions.
Vilavenut (Pla de l’Estany) – Dies 18 i 19 de desembre de 2021 El pessebre de Vilavenut va començar l'any 1989, amb 15 figurants. Actualment són uns 130 que donen vida al pessebre. Dues particularitats d’aquest pessebre són que fa 28 anys que el caganer és la mateixa persona i també que fa 28 anys que el nen Jesús és un nadó. Quan neix un nadó (nen o nena) al poble s'ofereix als pares a ser Sant Josep i la Mare de Déu i l'infant Jesús. El pessebre és estàtic i es representa dins el poble de Vilavenut.
El Pessebre dels estels de la Masia de Castelló (Baix Camp) – Dies 11, 12, 18 i 19 de desembre 2021 El Pessebre vivent de la Masia de Castelló arriba a la seva 24a edició. La Masia de Castelló és un nucli despoblat del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que va quedar deshabitat a meitats del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent.Des d’aleshores a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... Una autèntica mostra d’oficis tradicionals del sud de Catalunya.
Sant Fost de Campsentelles ( Vallès Oriental – Dies 12, 19, 25 i 26 de desembre de 2021 i dies 1,2,6 i 9 de gener de 2022. El Pessebre Vivent de Sant Fost arriba enguany a la seva 55a edició. A Sant Fost ens proposen una representació en moviment de diferents escenes, d'època i tradicionals catalanes, que es desenvolupa al llarg d'un recorregut guiat, en un espai natural a l'aire lliure, que amb la llum i la música creen un espai memorable. Aquest és el Pessebre dels "efectes especials", i el més antic del Vallès. Es representa des de 1967. Ja teniu clar quin visitar? Doncs som-hi! Podeu trobar més informació i venda d'entrades a pessebresvivents.cat