Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Brunyola, el Pessebre on els participants han d'aprendre els oficis de fa 2.000 anys

Amb poc més de 300 habitants, Brunyola és un dels pobles més actius de la comarca de La Selva. Sortides, festes i, sobretot, el Pessebre Vivent, una activitat que s'ha convertit en tot un punt de reunió. Enguany, les representacions es faran els dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i 1 de gener.

"Un aspecte a destacar del Pessebre Vivent de Brunyola és que és mòbil, el que vol dir que tots els participants han d'aprendre els oficis o feines que s'hi fan".

L’any 1981 va tenir lloc la primera representació: una única escena i 10 nens i nenes. El Pessebre s'ha anat professionalitzant i ara aplega més de 200 persones i 26 escenes. Gairebé el 80% del poble forma part del pessebre... una dada a tenir en compte, per explicar la implicació de tots els veïns. El pessebre l’organitza el Grup “Amics de Brunyola” amb l’objectiu de reunir les persones que formen part del poble: ja sigui les que hi van néixer, hi havien viscut o hi viuen actualment. Un aspecte a destacar del Pessebre Vivent de Brunyola és que és mòbil, el que vol dir que tots els participants han d'aprendre els oficis o feines que s'hi fan. Entre els llocs d'interès a destacar cal mencionar el Castell de Brunyola, declarat bé cultural d'interès nacional. Fou construït al cim del turó on ara hi ha el poble, el qual s'edificà al voltant de la fortificació. Allò que resta del castell de l'alta edat mitjana és inclòs en les restes del castell dels darrers segles medievals. La primera notícia documental del castell data del 1106 en que el comte Ramon Berenguer III de Barcelona donà al vescomte Guerau Ponç de Cabreraen alou el «castrum quod dicitur Bruniola». La forma del castell, planta quadrada amb quatre torres és típica de la Baixa Edat Mitjana, moment en què s'endegaren unes obres de gran envergadura com indica el manual d'entrades i sortides entre el 1399 i el 1401. L'Almoina també gastà una gran quantitat de diners en comprar armament. Amb tot el castell perd el seu interès militar a mitjan segle XV. El terratrèmol de 1427 el va afectar greument i es va haver de refer. El castell perd el seu interès militar a mitjan segle XV. Dos segles més tard s'enderroquen dos trams de muralla i una torre mentre que una altra esdevé campanar de la parròquia. El 1985 es van iniciar obres de restauració, descobrint els paraments, voltes i forjats de la planta soterrada i restaurant la sala gòtica del primer pis que es destinà a Sala de plens de l'Ajuntament. També destaquen: L'Ermita de la Mare de Déu de Serrallonga (1657), l'Ermita de Sant Romà (romàtica), l'Església de Sant Fruitós de Brunyola (originària del 1098) i l'Església parroquial de Sant Martí Sapresa (construïda inicialment al 1019).  
Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència