L'Associació pessebrista de Polinyà amb el suport de la parròquia de Sant Salvador fan les representacions dels pessebres vivents el dia 17 de desembre a la plaça i jardins de l'església. Sabíeu que...El poble de Polinyà té, probablement, els orígens en una vil·la romana i, el seu nom, documentat des de l'any 969, deriva del mot llatí "Paulinianum", derivat de "Paulinus", probablement el nom del, llavors, propietari del poble de Polinyà, que vol dir "propi de Paulí"? Pauli és, doncs el nom del probable primer fundador o possessor de la vila o unitat romana d'explotació o conreu instaurada a l'actual Polinyà. Ben bé no se sap...
Desprès de la dominació romana no hi ha dades concretes dels segles de dominació visigoda ni de les invasions sarraïnes.
En els segles posteriors l'activitat agrícola i ramadera era la base de l'economia de Polinyà i la vinya i els cereals, els conreus més freqüents. Acabat el feudalisme i mitjançant una sèrie de compres, vendes i contractes agraris, es va produir un repartiment de les terres que va preparar l'època de prosperitat de la masia catalana.
Fruit d'aquesta activitat són les masies. Avui en dia es conserven al terme municipal de Polinyà unes 16 masies o cases pairals típicament catalanes, la majoria d'elles construïdes entre els segles XVI i XVIII. En algunes encara s'hi fa vida de pagès i altres han reorientat la seva activitat vers el món de la restauració, residència canina, cria de cavalls o simplement com a habitatge particular dels seus propietaris.
Masia Can Alsina, Can Coll, Can Gavarra, Can Marqués o Can Monistrol en són un exemple. Quan aneu al pessebre, visiteu les masies.
Teniu més informació en aquest enllaçhttp://www.polinya.cat/public/poble/masies/
Imatge extreta del web Femturisme.cat