Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya


Rupit-Pruit, el poble que és una gran pessebre
Rupit-Pruit, el poble que és una gran pessebre

El Pessebre Vivent de Rupit es fa el 29 i 30 de desembre i està organitzat pel Centre Cultural i Parroquial de Rupit, un poble que per si mateix ja és un gran pessebre. El pessebre té un recorregut per tot el nucli tot explicant la vida de Jesús. Compta amb diversos quadres bíblics i d’oficis antics. El Mercat de Pessebre és un dels quadres més bonics del Pessebre Vivent i alhora el que hi ha més gent que i participa, perquè tu com a visitant també formes part del Mercat de Pessebre. Més de 1.500 persones van visitar el pessebre l'any passat, que va comptar amb la participació de més de 100 veïns del poble.

Rupit i Pruit és un municipi situat entre els cingles d'Aiats i la Garrotxa, a 845 m d'altitud i al centre del Collsacabra, és un municipi emminenment rural. Té una extensió de 47,8 km2 i una població de 285 habitants. Està format pel nucli de Rupit i un conjunt disseminat de masies, conegut amb el nom de PRUIT, on encara la terra i el bestiar tenen una importancia predominant. 

L'actual municipi data de 1978 quan Pruit s'agrega a Rupit. En èpoques passades ja era un mateix terme municipal, però amb la divisió del marquesat de Rupit (SXVIII) va quedar com a dues batllies.

L'origen de la vi·la de Rupit es troba als voltants de l'any 1000, any que fou construït els Castell de Rupit, que va substituir el Castell de Fàbregues (Castell hábitat pel vescomte d'Osona abans de trasl·ladar-se a Cardona). Sembla ser que la roca (en llatí “rupes”) on s'assenta el Castell és la que dóna nom al poble.

La vil·la de Pruit surt esmentada ja a l'any 955 i sempre ha estat unida al Castell de Rupit. El 1978 les poblacions de Rupit i Pruit es varen fusionar, donant el nom de Rupit i Pruit al municipi. Tot i això les dues poblacions ja compartien la mateixa jurisdicció del vescomte d'Osona i al segle XVII, amb la divisió del marquesat de rupit es formen les dues batllies de Sant Andreu de Pruit i Sant Joan de Fàbregues,que fou la primitiva església parroquial de l'actual nucli de Rupit que fins al 1955 fou conegut per Sant Joan de Fàbregues.
Comments are closed.
Showing 0 Comment


Tags

#CulturaPopular #Nadal #SomPessebresVivents Abadia Adoració ajut Arcangel art Associacionisme Barcelona Bàscara Breda Brunyola Canyelles Castell d'Aro catalunya Christmans Christmas concurs Consell Coordinadora covid19 crèdit cristianisme cultura culturaessegura culturapopular cutlura diables dibuix digital dones esluga Espluga Família Fluvià Fontcoberta fundació Garrotxa Garrotxí Generalitat GermanesTeresianes Girona infantil infecciosses Jesus Jesús Joanetes Judea La Pobla de Linyet La Pobla de Montornès La Torreta (La Roca) Les Gunyoles d'Avinyonet Linyola Lleida malalties Maria Martorelles medieval Montserrat mural Nadal Navata navidad Nova Temporada Pals patrimoni patrimonicultural pessebre Pessebres Pessebres Vivents de Catalunya pessebresvivents pessebresvivets Pessebrevivent PessebreVivents PobleEspanyol Pont Llarg - Manresa popular Premià de Dalt reinventemelnadal riuadasolidària Sant Feliu de Llobregat Sant Martí Vell Sant Pere de Ribes Sant Quintí de Mediona santfeliu SantFost solidaritat Tarragona Tona Torres de Fals totsuma tradició trobada turisme tv3 Vandellós - Masia de Castelló Viladecans Vilavenut i Vila-sacra Vilavenut i Vila-sacra. vivents #CulturaPopular #Nadal #pessebre #pessebresVivents #pessebresvivents #Anoia #penedès #Avinyonet #pessebrevivent #patrimoni #Girona #vilasacra #ReinventeelNadal #ReinventemelNadal #SomPessebresVivents Anunciació assemblea associació Barcelona Bàscara Bones Feste Brunyola Calonge castell catalunya Christmas ConcadeBarberà concurs coordinadora Corró de Vall Cultura Cultura popular culturapopular Dasc2018 diada ENS espanyol Espluga Familia Federació Fem Turisme finançament Fluvià Fontcoberta fòrum Francolí fred Girona infantil La Marató Les Franqueses Les Gunyoles d'Avinyonet LEspluga lleida manresa Martorelles Masia Castelló medieval Milan Monestir Montserrat Nadal Naixement navata Navidad ofrena patrimoni Peralada pessebre pessebres pessebres vivents pessebresvivents pessebrevivent Pilarín Bayés poble poble espanyol polinyà Prats de Rei pruit prullans reinventemelnadal ReisMags reunió Riuada rupit sabadell Sant Pere de Ribes Santa Pau santapau SantFeliu SomCultura Tarragona tona Tortosa tradició tradicions Trobada TV3 Vallès Vandellós Violència