Blog Pessebres Vivents

rss

Totes les notícies de l'Associació coordinadora de Pesssebres vivents de Catalunya


Rupit-Pruit, el poble que és una gran pessebre
Rupit-Pruit, el poble que és una gran pessebre

El Pessebre Vivent de Rupit es fa el 29 i 30 de desembre i està organitzat pel Centre Cultural i Parroquial de Rupit, un poble que per si mateix ja és un gran pessebre. El pessebre té un recorregut per tot el nucli tot explicant la vida de Jesús. Compta amb diversos quadres bíblics i d’oficis antics. El Mercat de Pessebre és un dels quadres més bonics del Pessebre Vivent i alhora el que hi ha més gent que i participa, perquè tu com a visitant també formes part del Mercat de Pessebre. Més de 1.500 persones van visitar el pessebre l'any passat, que va comptar amb la participació de més de 100 veïns del poble.

Rupit i Pruit és un municipi situat entre els cingles d'Aiats i la Garrotxa, a 845 m d'altitud i al centre del Collsacabra, és un municipi emminenment rural. Té una extensió de 47,8 km2 i una població de 285 habitants. Està format pel nucli de Rupit i un conjunt disseminat de masies, conegut amb el nom de PRUIT, on encara la terra i el bestiar tenen una importancia predominant. 

L'actual municipi data de 1978 quan Pruit s'agrega a Rupit. En èpoques passades ja era un mateix terme municipal, però amb la divisió del marquesat de Rupit (SXVIII) va quedar com a dues batllies.

L'origen de la vi·la de Rupit es troba als voltants de l'any 1000, any que fou construït els Castell de Rupit, que va substituir el Castell de Fàbregues (Castell hábitat pel vescomte d'Osona abans de trasl·ladar-se a Cardona). Sembla ser que la roca (en llatí “rupes”) on s'assenta el Castell és la que dóna nom al poble.

La vil·la de Pruit surt esmentada ja a l'any 955 i sempre ha estat unida al Castell de Rupit. El 1978 les poblacions de Rupit i Pruit es varen fusionar, donant el nom de Rupit i Pruit al municipi. Tot i això les dues poblacions ja compartien la mateixa jurisdicció del vescomte d'Osona i al segle XVII, amb la divisió del marquesat de rupit es formen les dues batllies de Sant Andreu de Pruit i Sant Joan de Fàbregues,que fou la primitiva església parroquial de l'actual nucli de Rupit que fins al 1955 fou conegut per Sant Joan de Fàbregues.
Comments are closed.
Showing 0 Comment