La representació dels pessebres vivents és més que una obra teatral, és la plasmació de l'esforç col·lectiu que engloba moltes persones. És una il·lusió. És voluntarietat. I, sobretot, és constància. El Nadal ja és a tocar. L'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya (ACPVC) començarà la temporada de pessebres vivents els propers 7 i 8 de desembre a la població gironina de Santa Pau i finalitzarà el 13 de gener de 2019 amb un canvi molt important. La Coordinadora passarà a ser la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya abans de finals d'any, un canvi jurídic "per aconseguir nous recursos que garanteixin la viabilitat de l'entitat per transmetre de manera activa i moderna la cultura popular del país", segons explica Jordi Filella, president de la futura Federació. En la passada temporada de pessebres vivents més de 80.000 persones van assistir a alguna de les representacions teatralitzades.
Enguany 42 poblacions d'arreu de Catalunya mostraran el millor de la cultura popular amb pessebres en viu que representen diferents escenes del naixement de Jesús en entorns naturals i medievals que engrandeixen, encara més, el valor de la tradició nadalenca catalana. La futura Federació es troba, a més d'enhorabona, perquè es commemoren diversos aniversaris: el 20è aniversari del Pessebre Vivent de Linyola, el 30è del Pessebre Vivent de Sant Pere de Ribes i el 60è del de Castell d'Aro, el pessebre vivent més antic de Catalunya.
Novetats generals de la temporada de pessebres vivents Federació: La principal novetat d'enguany es que la Coordinadora de 42 pessebres passa a ser una Federació, un tràmit formal, ja que el funcionament de la nova Federació serà exactament igual que fins ara. Es tracta d’una continuïtat "per aconseguir nous recursos que garanteixin la seva viaibilitat per transmetre de manera activa i moderna la cultura popular del país", explica Jordi Filella, president dels Pessebres Vivents de Catalunya. L’última entitat a sumar-se al projecte va ser el Pessebre Vivent de Vila-Sacra, que va ser acceptat en la pasada 28a assemblea organitzada al març d’enguany. Microfinançament: I una d’aquestes accions de modernitat ha estat l’APP dels Pessebres Vivents, una eina d’integració tecnológica i generacional que permet que la persona interessada pugui tenir a la seva disposició la informació del pessebre vivent que està visitant, les seves característiques i l’entorn paisatgístic en què s'hi troba. En aquest sentit, s'ha iniciat una campanya a la plataforma TotSuma per ajudar a finançar tots els canvis tecnològics que es preveuen. La venda online també ha permès aquesta reactivació tecnològica. Durant la temporada 2017-2018 prop de 4.000 persones van adquirir la seva entrada a través de la web www.pessebresvivents.cat Entorns medievals i gastronomia: Els 42 pessebres mostraran des de desembre i fins el 13 de gener el millor de la cultura popular amb pessebres en viu que representaran diferents escenes del naixement de Jesús en entorns naturals i medievals, com els de Bàscara, Santa Pau, Pont Llarg Manresa, Sant Pere de Ribes, l’Espluga de Francolí o Castell d'Aro. Fins i tot s'ha previst acompanyar el recorregut dels pessebres amb una petita mostra gastronòmica. Com els Pessebres Vivents de Martorelles, que oferiran pa torrat amb all i oli i també amb porró de vi. En aquest sentit, l'empresa catalana ANETO també oferirà els seus famosos caldos en aquells pessebres que s'hagin agregat a la campanya. Per a més informació, www.pessebresvivents.cat Altres novetats
Pessebres vivents: Amer (Girona) - Bàscara (Girona) –Breda (Girona) – Brunyola (Girona) - Canyelles (Barcelona) - Castell d’Aro (Girona) - Corró d’Avall (Barcelona) –Els Prats de Rei (Barcelona) - Fontcoberta (Girona) – Jesús (Tarragona) – Joanetes (Girona) – L’Espluga de Francolí (Tarragona) – La Pobla de Lillet (Barcelona) – La Pobla de Montornès (Tarragona) – La Torreta (Barcelona)– Les Gunyoles d’Avinyolet (Barcelona) - Les Torres de Fals (Barcelona) – Linyola (Lleida) – Manresa (Barcelona) – Martorelles (Barcelona) – Navata (Girona) – Pals (Girona) – Peralada (Girona)– Peramola (Lleida) – Polinyà (Barcelona)- Premià de Dalt (Barcelona) - Prullans de Cerdanya (Lleida)- Rupit (Barcelona)- Santa Pau (Girona) - Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) – Sant Feliu del Racó (Barcelona) – Sant Fost de Campsentelles (Barcelona) – Sant Guim de la Plana (Lleida) – Sant Martí Vell (Girona) - Sant Quintí de Mediona (Barcelona) – Sant Pere de Ribes (Barcelona) – Tona (Barcelona) – Valls (Tarragona) – Vandellòs (Tarragona) –Viladecans (Barcelona) – Vilavenut (Girona) - Vila-sacra (Girona).